17.02.2010

ABD Ayalon açıklaması istiyor

Türkiye ve İsrail arasında diplomatik krize neden olan ve İsrail'in özür dilemesiyle aşılan gerginliğin baş aktörü İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon bu kez de Amerikalı kongre üyesiyle karşı karşıya geldi.

İSRAİL HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA İSTEDİ
İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, bu kez de Amerikalı kongre üyesiyle karşı karşıya geldi. İsrail'deki temaslarına Ayalon'un engel çıkardığı belirtilen Amerikalı Milletvekili William Delahunt, Ayalon'un tavrıyla ilgili olarak İsrail hükümetinden açıklama isteyeceğini bildirdi.

Massachussetts Eyaletinden Demokrat Milletvekili William Delahunt, bir kongre heyetiyle birlikte, kendisini İsrail ve barış yanlısı olarak tanıtan J Street adlı bir liberal Yahudi kuruluşunun sponsorluğuyla bölgeyi ziyaret ediyor.

Demokrat Temsilciler Meclisi üyelerinden oluşan heyete başkanlık eden Delahunt, ''Bugünkü gazetelerden birinde 'Dışişleri Bakanlığı Kongre Heyetini Boykot Etti' başlığını şaşkınlık ve hayal kırıklığıyla okuduk'' dedi.

Delahunt sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dışişişleri Bakan Yardımcısının, bizim İsrail'e desteğimize kuşkuyla bakarak ve hatta gerçekle ilgisi olmayan bir şekilde 'İsrail karşıtı' olarak tanımladığı gruplarla bölgeyi ziyaret etmeyi aklımıza getirebileceğimiz vehmiyle hareket ederek Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığında üst düzey yetkililerle görüşmemize mani olmaya çalışmış görünmesini hayretle karşıladık.''

J Street ile ilgili olarak Ayalon dün, ''Benim canımı sıkan, bunların kendilerini aslında oldukları gibi göstermemeleri. Kendilerini İsrail yanlısı olarak tanımlayamazlar'' demişti. Delahunt ise İsrail hükümetinden Ayalon'un boykotuyla ilgili açıklama istedi ve ''İsrail hükümetinden bu delegasyona ve ileride gelecek kongre heyetlerine karşı tavrını açıklamasını istiyoruz'' diye konuştu.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Alt Komisyonu üyesi olan Delahunt, ayrıca geçen ay Türkiye ile çıkan son diplomatik kriz sırasında da İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un tavırlarına aşina olduklarını söyledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı da bugün bir açıklama yayımlayarak, İsrail'i ziyaret eden Amerikan Kongre üyelerini daima memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Açıklamada, ABD'li yetkililerle toplantılar için aracılara ihtiyaç bulunmadığı da kaydedildi.

1 yorum:

 
Türkiye'nin En Büyük Servis Portalı