8.02.2010

İran uranyum zenginleştirmesine başlıyor

İran'ın uranyum zenginleştirme planını Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na bildirdiği belirtildi. Haberin duyulmasından sonra ABD yaptığı açıklamada 'İran'ın kararı provokasyon' dedi.

UAEK sözcüsü Gill Tudor yaptığı açıklamada, İran'ın uranyum zenginleştirmeye başlama niyetini kuruma bildirdiğini söyledi.

ATOM BOMBASI KAYGILARI GÜÇLENİYOR
UAEK Başkanı Yukiya Amano'nun İran'ın kararından kaygı duyduğunu açıklayan Tudor, Başkanın, bu kararın, özellikle Tahran Araştırma Reaktörü için nükleer yakıt sağlanması konusunda devam eden uluslararası çabaları etkileyebileceğini düşündüğünü ifade etti. Tudor, Amano'nun UAEK'nın Tahran Araştırma Reaktörü konusunda aracı rol oynamaya hazır olduğunu yinelediğini de vurguladı.

Tahran'ın yüksek zenginleştirilmiş uranyum üretmeye başlama kararının, İran ile büyük güçler arasındaki atom yakıtı sağlanmasıyla ilgili teklifi tehlikeye atacağı belirtiliyor. İran'ın son adımının, Batı'da, Tahran'ın atom bombası geliştirmek için arayış içinde olduğu konusundaki kaygıları artıracağı bildiriliyor.

Öte yandan, ABD, İran'ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üretmeye başlama kararını "provokasyon" olarak niteledi. Amerikan yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, "İran hükümeti, bu süreci başlatarak, İranlıların insani ihtiyaçlarına yanıt vermeyeceğini ve bölgede istikrarsız bir durum yaratma riskine neden olacağını biliyor" dedi.

İran atom enerjisi kurumunun başkanı Ali Ekber Salihi, Arapça yayın yapan devlet televizyonu El Alem'e dün yaptığı açıklamada, salı günü yüzde 20 zenginleştirilmiş yakıt yapmaya başlayacakları bilgisini içeren mektubu pazartesi günü UAEK'ya teslim edeceklerini söylemişti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin atom enerjisi kurumuna, Tahran'daki nükleer araştırma reaktörü için zenginleştirilmiş uranyum üretilmesi çalışmalarına başlanması talimatı verdiğini söylemişti.

Ahmedinejad, atom enerjisi kurumu başkanı Salihi'den, santrifüj kullanılarak uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesini istediğini belirtmişti.

1 yorum:

 
Türkiye'nin En Büyük Servis Portalı