1.01.2010

Denizli Şampiyon yapmadı ki bizi

Galatasaray'ın efsane yıldızı dünü ve bugünü anlattı

Sabah'ın konuyla ilgili haberi: "Efes Pilsen'in, Partizan maçı için gittiğimiz Sırbistan'da Galatasaray'ın unutulmaz isimlerinden Cevat Prekazi ile buluştuk. Sarı-kırmızılıların efsanelerinden biriyle yağmurlu bir Belgrad günü Sava ile Tuna nehrinin buluştuğu noktada geçmişten bugüne bir yolculuk yaptık. Türkiye'yi hiç unutamadığından başladı söze Cevat Prekazi. "Oradayken çok mutlu oluyorum" dedikten sonra Belgrad'daki yaşamını anlattı: "Futboldan kopadım elbette. Hala futbolla yatıp futbolla kalkıyorum. OFK Belgrad'ın futbol akademisinde 1993 doğumlu oyuncuları çalıştırıyorum." Türkiye Ligi'ni yakından takip ettiğini belirten Prekazi, Üç Büyükler'i çalıştıran hocaları da değerlendirdi: "Frank Rijkaard için çok fazla yorum yapmaya gerek yok. Kendini kanıtlamış bir teknik adam. Mustafa Denizli 3 büyük takımı çalıştırdı. Milli takımı çalıştırdı. Beşiktaş'ı, Fenerbahçe'yi şampiyon yaptı ancak Galatasaray'ı yapmadı. Biz iki sene Derwall ile şampiyon olduk, Denizli ile olmadık. Ben hatırlamıyorum. Daum da başarılı bir antrenör ama geçmişte bazı hatalar yaptı. Bence bu yanlışları onun kariyerini etkiledi. Bu üç hoca arasında bence en başarılısı Frank Rijkaard." Prekazi'ye Galatasaray'ın yıldız oyuncusu Arda'yı sorunca net ve ilginç bir yanıt aldık: "Arda süper bir futbolcu ama şu an yüzde 50 ile oynuyor. Benim elimde olsaydı daha iyi bir futbolcu olabilirdi. Ama şu bir gerçek; Arda dünyaya futbolcu olmak için gelmiş."

MOR FORMAYI GİYMEZDİM
İstanbul'dan kendisi için özel olarak getirdiğimiz son günlerin modası mor renkli formayı giyen ve objektiflerimize gülümseyen Cevat Prekazi'ye formayı beğenip beğenmediğini sorunca da lafını esirgemedi: "Ben mor forma ile oynamak istemezdim. Galatasaray'ın renkleri sarı-kırmızı. Galatasaray camiasına bu renkler yakışmıyor. Futbolcu olsam 'Bu ne biçim forma?' derdim. Bizim giydiğimiz formaların asaleti vardı; bir ruhu vardı. Şimdi hiçbiri kalmadı bence." Çok sevdiğini bildiğimiz "Seni Sevmeyen Ölsün" tezahüratını hatırlattığımız usta futbolcunun gözlerinin dolduğuna tanık olduk: "Seni sevmeyen ölsün tezahüratı hep kulaklarımda. O anları anlatmaya kelime bulamam. İnanılmazdı. Tıka basa dolu Ali Sami Yen'de 35 bin kişi bu tezahüratı söylerken kalbini çıkartıp sahaya koyarak oynuyorsun." Prekazi, Galatasaray'dan altyapının başına geçmesi için teklif aldığını söyleyince bu göreve bir Hollandalı'nın getirildiğini ilettik. "Canaydın zamanında Galatasaray'dan altyapının başına geçmem için teklif geldi. Son anda bu iş yattı" diye konuşan Prekazi, "Fenerbahçe büyük kulüp ama altyapı için teklif gelse gitmem. Beşiktaş'a ise gidebilirim" diyerek sözlerini noktaladı

HASAN'A AYIP ETTİLER
Galatasaray'ın efsane 8 numarası, 10 yıl sarı-kırmızılı formayı giyen ve geçen sezon sözleşmesi yenilenmeyince futbola veda eden Hasan Şaş'a destek verdi ve Galatasaray yönetimini ağır bir dille eleştirdi: "Galatasaray yönetimi, Hasan Şaş'a terbiyesizlik yaptı. Böyle bir oyuncuya bu yapılmamalıydı. Rezil bir şey. Ayıp bu. Tüm yaşananları biliyorum. Hasan tam bir komutan, çok iyi bir insan ve oyuncuydu. Türk futbolunda böyle yetenekler kolay kolay yetişmiyor."

PARTİZAN, GALATASARAY, BOCA
Monaco: Unutulmaz Derwall: Büyük adam Mustafa Denizli: Herhalde büyük antrenör! Galatasaray: Büyük camia, taraftarıyla Tanju Çolak: Golcü Fatih Terim: İyi antrenör Yugoslavya: Kalbimin parçası Kalbimdeki takımlar: Liverpool, Boca Juniors, Partizan, Galatasaray, Nothingham Forest, Milan en sevdiğim takımlar.

Konuyla ilgili olarak dönemin diğer yıldızlarının görüşleri ise şöyle:

DERWALL'İN İMZASI VAR
Hatırladığın kadarıyla 14 yıl aradan sonra gelen şampiyonlukta Derwall'in imzası vardır. Ama şunu da hatırlatayım. Derwall, ikinci döneminde kulüpte danışman olarak görev yaptı. Sahaya yine Mustafa Denizli ile çıktı. Mustafa Denizli "G.Saray'ı ben şampiyon yaptım" diyor olabilir ama "Birlikte yaptık" deseydi, daha şık olurdu.
CÜNEYT TANMAN

PREKAZİ'YE KATILIYORUM
Kesinlikle Cevat Prekazi'ye katılıyorum. İddia edildiği gibi Mustafa Denizli tek başına G.Saray'ı şampiyon yapmadı. Sıkıntılı ilk iki sezonun ardından gelen şampiyonluklarda Derwall'in imzası vardır. Denizli onun yardımcısıydı. Jupp Derwall öldü gitti ama bizler yaşayan tanıklarız. İşin doğrusu budur.
ERHAN ÖNAL

DENİZLİ'NİN PAYI VAR AMA...
Derwall, ilk yıl zaten G.Saray'ı şampiyon yaptı. Tartışılan konu sanırım ikinci yıl. O şampiyonlukta da Derwall'in payı yüzde 90 ise; Denizli'ninki yüzde 10'dur. Ama onu da gözardı edemeyiz. Denizli için vefasız diyebilirim ama gerçekleşen şampiyonlukta payının olduğunu da inkar etmememiz gerekir.
TANJU ÇOLAK

2 yorum:

 
Türkiye'nin En Büyük Servis Portalı