Maden İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, özel sektörün daha fazla para kazanma hırsı nedeniyle maden ocaklarının toplu mezara dönüştüğünü ileri sürdü.
NASIL DENETİM YAPILMIŞ
Maden İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Girgin, Balıkesir Dursunbey'deki maden ocağında meydana gelen faciaya değinerek "İlerledik, refaha kavuştuk, insan haklarını geliştirdik" diyenlerin en temel insan hakkı olan "yaşama hakkını" bile sağlayamamış olmaları bir arpa boyu gidilemediğinin göstergesidir. Çalışma Bakanımız "Bu Ocakta daha 20 gün önce denetim yapıldı' demektedir. 20 gün önce denetim yapılan ocakta böylesine bir facianın meydana gelmesi haklı olarak akla iki olasılığı getirmektedir. Ya denetimler sözde yapılmaktadır ya da denetim sonucu saptanan eksiklikler yok sayılmaktadır, etkili yaptırım uygulanmamaktadır."
SENDİKASIZ ÇALIŞMA YASAKLANDI
İş sağlığı ve güvenliği açısından işyerlerini denetlemekle görevli müfettiş sayısının 700'ü bulmadığını anlatan Girgin, sözlerine şöyle devam etti: "Müfettiş denetimi olmalı ancak, yeraltı maden ocakları her an gözetim ve denetim altında olmalıdır. Bunun için işyeri, iş sağlığı ve güvenliği kurulları etkin çalıştırılmalı. İşyerinde mutlaka sendikal örgütlülüğün olması gerekmektedir. Maden iş kolunda sendikasız çalışma
yasaklanmalı. Ayrıca, İLO'nun 176 sayılı madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sözleşmesi onaylanmalıdır.
ÇÖZÜMÜN İLK ADIMI SENDİKAL ÖRGÜT
Fenni nezaretçilerin işverene bağımlı olması uygulamasına son verilmelidir. Aşırı kâr hırsı, emeğe değer verilmemesi, sendikal örgütlülüğün olmaması, mevzuatın yetersizliği, denetim ve yaptırım eksikliği, özel sektör yer altı kömür ocaklarını toplu mezarlar haline dönüştürmektedir. Çözümün ilk adımı sendikal örgütlülüktür diyor ve kadere değil, iş cinayetine kurban giden madencilere Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum."
26.02.2010
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder