17.02.2010

Parfüm nasıl seçilir

Pudra.com parfüm konusunu inceliyor… Başkalarında beğendiğiniz parfüm sizin teninizde güzel kokmayabilir. Ten renginiz, yaşınız alışkanlıklarınız, ne iş yaptığınız, giyim tarzınıza kadar pek çok şey doğru parfümü bulmada etkili.

Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül, bize en yakışacak parfümü seçerken dikkat etmemiz gerekenleri pudra.com’a anlatıyor.

Parfüm nasıl seçilir?
Parfümü seçeceğiniz saat aralığı önemlidir. Gündüz 9-11 arasında parfüm seçerseniz, güne daha yeni yeni hazırlanmaya başladığınız için doğru sonuç alamazsınız. Bir de yemek yedikten sonra parfüm seçerseniz net sonuca ulaşamayacağınız için yemek yemeden seçmelisiniz.

Parfümü bileğinizin iç tarafına sıkmayı tercih edin. Çünkü elinizin üstüne, kolunuza gün içinde değişik moleküllerde kokular yapışır. Dolayısıyla parfümü buraya sürerseniz net koku alamazsınız.

Sadece iki kokuyu seçip denedikten sonra yarım saat kadar kendinize zaman vermelisiniz. Aksi takdirde her tarafa sürülen kokularda doğru bir sonuca ulaşamazsınız.

Yeme alışkanlığı, ten rengi, yaş döngüsü, bulunduğunuz coğrafyanın sıcak ya da soğuk olması, alkol, sigara alışkanlığınız, baharat ve et tüketiminiz doğru parfümü bulmada önemlidir. Çünkü örneğin, et yiyen ile sebze yiyenlerin terleme oranları ve hormonal dengeleri farklı olduğunda kokuyu tenlerinde farklı ifade ederler. Başkasında beğendiğiniz kokuyu gidip aldığınızda size uygun olmayabilir.

Kadınlar kendilerine uygun parfümü nasıl seçebilir?
Yaşınıza, yeme alışkanlıklarınıza, giyim tarzınıza göre parfüm seçmeniz gerekiyor.

Örneğin, topuklu ayakkabı kullanıyorsanız, gün içinde kaslar daha çok yorulduğundan, daha farklı bir ten kokusu salgılar. Dolayısıyla topuklu ayakkabı giyiyor ve klasik giyimi tercih ediyorsanız, daha çok sandal, paçuli, oryantal, baharat içerikli kokular tercih etmelisiniz.

Gün içinde spor ya da düz ayakkabı giyiyorsanız daha fresh, okyanus tarzı kokular hoş durur. Parfümü kolunuzun iç bölgesinde kullanmalısınız. Kolun üst bölgesine geldiğinde, koku çok kalıcı olmaz.

Parfümü akşam kullanacaksanız yoğun kokuları tercih etmelisiniz. Çünkü gün içinde yoğrulan koku molekülleri, akşam kokuyu net almaz, fakat yoğun kokuları daha hoş alır.

Mütevazı bir yapınız varsa, baharatlı kokulardan çok, vanilya ve çiçek kokularını tercih etmelisiniz. Meslek gereği yönetici veya otoriter yapınız varsa, oryantal ve sert kokuları tercih etmelisiniz. Karakteristik özelliklerinizi karşı tarafa koku ile verebilirsiniz.

Erkekler kendilerine uygun parfümü nasıl seçebilir?
Öncelikle sektöre göre seçim yapmak gerekir. Örneğin, bir plazada yöneticiyseniz ya da bir banka müdürüyseniz, vanilyalı ya da turunçgilli bir parfüm kullanırsanız yaptırım gücünüzü düşürürsünüz. Oysa yaptırım gücünü kullandırtacak turunç kabuğu, ağaç kavunu gibi maddeler içeren parfümler daha uygun olur.

Fresh kokuları genelde mağaza içinde ya da dışarıda hareket halinde olan kişiler kullanmalı.

Tatlı koku kullanan kişiler, sigara içiyorlarsa, gün içinde 2-3 saat sonra tenlerinde parfüm kötü kokmaya, ekşimeye başlar.

Erkeklerin kokuyu kollarının üst bölgesine sıkmaları gerekir. Böylece parfüm daha uzun süre kalır.

Gün içinde kullanıyorsanız daha hafif koku, akşam ise daha odunsu, topraksı kokuları tercih etmelisiniz.

2 yorum:

 
Türkiye'nin En Büyük Servis Portalı