19.02.2010

AKP'den kapatma davası açıklaması

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, Meclis'te gazetecilerin yargıda yaşanan kriz ve yargı reformuyla ilgili sorularını cevapladı. Yargıda reformun acilen yapılması gerektiğini dile getiren Elitaş, "Çünkü Türkiye'de en çok güvenilmesi gereken kurum adalet kurumudur. Adalet önce adil olmalıdır. Arkadaşlarımız çalışır, ona göre bakarız. Milletvekili arkadaşlarımıza kamuoyundan gelen baskı, Anayasa değişikliği yönünde. Partinin yetkili kurullarında bunlar tartışılır" diye konuştu.

DEĞERLENDİRMEYİ YETKİLİ KURUL YAPACAK
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun, HSYK'nın üye sayısının 1961 Anayasası'nda olduğu gibi 18'e çıkarılması yönündeki önerisinin hatırlatılması üzerine Elitaş, Burhan Kuzu'nun hukuku iyi bilen bir insan olduğunu ve önerilerinin ciddiye alınacağını söyledi. Elitaş, "Ama bu konuda değerlendirmeyi partinin yetkili kurulları yapacak" dedi.

RESMİ BELGE VURGUSU
Yetkileri elinden alınan Erzurum Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın, Ergenekon ile ilgili dosyayı İstanbul'a göndermesi ile ilgili tartışmaların hatırlatılması üzerine Elitaş, hukuki bir sürecin nasıl işlediği konusunda yorumda bulunamayacağını belirtti. "HSYK'nın yaptığı davranışı normal karşılayan zihniyet, savcının görev başındayken dosyayı İstanbul'a göndermesine nasıl bir eleştirel yaklaşımda bulunabilir onu anlamıyorum" diyen Elitaş, gazete haberlerinde görevden alındıktan sonra dosyayı gönderdiğinin ileri sürüldüğünü ancak tebligat kendisine ulaşmadığı sürece resmi bir netice olmayacağını belirtti.

Elitaş, "Gazete haberleriyle yargı, bütün kurum ve kuruluşlar icraatlarına devam edecekse ne yargıya, ne TBMM'ye ihtiyaç olurdu. Böyle bir tasarruf kullanmış, niye kullanmış kendisine sormak gerekir. Süresi içinde mi yaptı ona bakmak gerekir. HSYK'nın yetkisini aşarak böyle bir kararı aldığı süreçte savcının yetkisi ve görevi içindeki bir davranışını sorgulamak, asıl tartışılması gereken noktadır" şeklinde konuştu.

'Kapatma endişeniz var mı?' sorusuna ise Elitaş şu karşılığı verdi:

"AK Parti kurulduğu günden bu yana Türkiye'deki demokratik, laik, hukuk sistemi içinde faaliyetlerine devam etmektedir. Ama AK Partiyle millet huzurunda mücadele edemeyenler, yaptığı icraatlardan ve bastığı nasırlardan dolayı böyle söylentiler ortaya atıyorlar. Bunun AK Parti'nin siyasi arenadaki rakipleri tarafından ortaya atılan fısıltı gazetesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Biz bugüne kadar yaptığımız hiçbir işlem ve eylemde Anayasa'nın ilk 3 maddesindeki kuralların dışında bir eylem içinde bulunmadık. Bulunmamız da mümkün değil. 7 yıllık icraatımız bunu gösteriyor. O bir tevatür. Öyle bir şey olmasına ihtimal vermiyorum, düşünmüyorum.

Ne olursa olsun yargının başındaki insanlar sağduyu sahibi olmalılar. Türkiye'de huzur ve istikrarın bozulması 72.5 milyon insanı huzursuz eder. 3-5 kişinin AK Parti'yi sevmesi, 72.5 milyon insanın huzursuz edilmesine değer mi, değmez mi kamuoyunun bunu iyi düşünmesi gerekir."

Öte yandan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise Savcı Şanal'ın dosyayı İstanbul'a göndermesiyle ilgili bir soru üzerine, "Bu konularda benim değerlendirme yapmam doğru değil. Bu adli bir tahkikat. Bunlarla ilgili süreçleri ve değerlendirmeleri adli görevi yapanlar yapacaklardır" diye konuştu.

1 yorum:

 
Türkiye'nin En Büyük Servis Portalı