20.01.2010

İsraile ihtiyaç yok

Amos Yadlin, İsrail Parlamentosu (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizler ve ikili ilişkileri de değerlendirdi. İsrailli basına göre, Yadlin, Türkiye'nin "temel bir sürecin ortasında bulunduğu"nu savunarak bu süreci "Atatürk'ün laik tutumundan uzaklaşma ve radikal bir yöne doğru ilerleme" olarak tanımladı.

"Mevcut spesifik gerginliğin ötesinde, uzaklaşmanın daha temel olduğunun ve İsrail ile Türkiye arasındaki stratejik konular ve ortak çıkarlarla ilgili bulunduğunun iyi anlaşılması gerektiğini" de söyleyen Yadlin, "Türkiye ile İsrail arasında hala ortak stratejik konular var ama geçmişteki stratejik yakınlık artık yok" şeklinde konuştu. Yedioth Ahronoth'a göre, Yadlin şunları söyledi:

"Geçmişte Türkiye ilişkiyi güçlendiren ortak çıkarlarını kabul ediyordu. Örneğin, 1990 yıllarında Türkler Suriye'yi düşman gibi görüyorlardı. Ortak bir düşman vardı. Ancak, zamanla Türkiye ile Suriye, aralarındaki ihtilafları çözdüler ve Türkiye'nin artık İsrail ile yakınlığa ihtiyacı yok."

Bu arada, Amos Yadlin, Türkler için "AB üyesi olmak istiyor ve İsrail ile ilişkilerin kendilerini Amerikan pazarında güçlendireceğini sanıyorlardı. Avrupalılar yüz vermedi ve hedeflerine ulaşamadılar. Bunun ışığında politikalarını değiştirdiler ve halen laik yaklaşımdan daha radikal bir yöne doğru kayma sürecinin ortasındalar" iddiasında bulundu.

Haaretz gazetesi Yadlin'in konuşması için "Değerlendirmeler, İsrail

1 yorum:

 
Türkiye'nin En Büyük Servis Portalı